0

Neden SEO Öğrenmeliyim?

Arama motoru optimizasyonu ya da SEO, sitemizin değer (Page Rank) ve sıralamasını arama motorlarında mümkün olduğunca yükseltmek ve ilk sıralara çıkarmak için sitemiz üzerinde yapacağımız bir takım uygulamalardır. Site sahipleri SEO uygulamalarında genel anlamda bütün arama motorlarını hedefleseler de gerçekte Google herkesin en çok dikkate aldığı arama motorudur. Eğer bir web sayfası Google'da üst sıralarda listeleniyorsa Yahoo ve Bing'te de aynı sonuçları alması büyük bir ihtimaldir. Biz de anlatımlarımızda arama motoru ve Google'ı aynı anlamda kullanacağız çünkü Google diğer tüm arama motorlarının gündemini belirlemekte.

SEO Nedir?


SEO (bazı para kazanma teknikleri gibi YAP ve UNUT) değil, sürekli yapılması, gündemde tutulması gereken bir konudur. İki üç yıl öncesine kadar uygulanan bir çok SEO ipucu ve kavramı bugün etkisini azaltmış, yitirmiş hatta fayda yerine zarar bile veriyor olabilir. Şu bir gerçek ki SEO sürekli güncellenen bir kavram olduğundan SEO dünyasında "şu çalışır ya da çalışmaz" denilebilecek bir kesinlik yoktur. Sebebi ise basit: Arama motorları hangi sayfaların üst sıralarda görüntüleneceğine karar vermek için özel algoritmalar (hesaplama kuralları ve prosedürler) kullanırlar. Şüphesiz Google'ın hesaplama algoritmasını herhangi birinin bilmesi, bilmeyenlere yapılacak büyük bir haksızlık olurdu. SEO ile ilgilenenler SEO hakkında çeşitli ipuçları elde etmek için üst sıralarda yer alan farklı siteleri karşılaştırarark benzer ve farklı yönlerinden faydalanmakta ve bunu bizlerle paylaşmaktadır.

İçerik mi Linkleme mi?


Google'da ilk sıralarda yer alan sitelerin birbirine en benzeyen özelliklerinden biri sitemize başka sitelerden verilen linklerdir (in bound link). Tabletler hakkında çok kaliteli ve özgün bir makale yazdığımızı varsayalım. Teorik olarak kaliteli içerik sıradan içerikten daha fazla kullanılır. Peki ne zaman makaleniz arama motorlarında dikkat çeker? Tabletler hakkında benzer başlık ve konular içeren site ve makaleler bizim makalemizi referans verdiği zaman. Google Iphone yazdığımızda bize ilk sırada Apple sitesini getirmesi, binlerce sitenin Iphone için Apple sitesini referans vermesinden dolayıdır.

Bazı site yöneticileri ve internet pazarlamacıları SEO'da LİNKlerin tek önemli faktör olduğunu söylerken karşı uçta yer alan bazı blog uzmanları da İÇERİK Google için en önemli faktördür demektedir. İki unsurun da eksi ve artılarını ilerleyen yazılarda inceleyecek ve kararı uygulayıcılara bırakacağız.

Post a Comment

 
Top